Tips voor als je gaat hospiteren
H ospiteren ook wel bekend als een kijkavond of instemming in een studentenhuis. Het is een kennismaking met de 'toekomstige' huisgenoten of de verhuurder. Waar moet je eigenlijk op letten? Hoe kan jij ervoor zorgen dat jij de nieuwe huisgenoot wordt in dit studentenhuis?
Kamernet heeft de volgende hospiteer tips, do's and don'ts voor jou op een rijtje gezet.
Tip 1: Laat de beste 'ik' zien tijdens het hospiteren
Laat duidelijk naar voren komen waar jouw interesses liggen en wat jij in het dagelijks leven allemaal doet. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jezelf blijft - bij succes worden dit uiteindelijk je nieuwe huisgenoten en wil jij je natuurlijk wel thuis voelen....
Tip 2: Observeer en bedenk of jij jezelf hier ziet wonen
Het is een kennismaking en je moet het natuurlijk ook zien zitten om met deze mensen het dagelijkse leven door te brengen. Bedenk goed wat jij zelf wilt en of dit bij jouw wensen past. Is het bijvoorbeeld een studentenhuis die veel dingen samen onderneemt en vaak gezamenlijk eet, dan moet dit wel bij jou passen. Anders word je snel het buitenbeentje van het huis en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Tip 3: Zorg dat je op tijd bent!
Op een hospiteeravond word je vergeleken met andere kandidaten. Wel zo fijn om niet direct min punten te scoren doordat jij te laat bent. Check van te voren hoe lang je onderweg bent en of er geen vertragingen zijn bij het OV. Daarnaast zijn bij sommige hospiteer avonden tijdschema's gemaakt. Wanneer jij te laat aankomt heb je minder tijd om een duidelijke indruk van jezelf achter te laten behalve dat je te laat was.
Tip 4: Bereid je alvast voor op de algemene vragen
Eigenlijk is het een soort sollicitatie waarin je in een korte tijd iets over jezelf moet vertellen. Bereid je alvast voor op vragen die hoogstwaarschijlijk voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan welke studie je doet, wat je interesses zijn en wat je allemaal doet in het weekend.
Tip 5: Lees de advertentie nog een keer door
In de advertentie op Kamernet heeft het studentenhuis/verhuurder informatie gegeven over de beschikbare kamer en het studentenhuis. Lees voordat je naar de hospiteeravond gaat dit nogmaals door. Zo hoef je geen onnodige vragen te stellen en kan je beter inhaken op punten die belangrijk zijn voor de huisgenoten.
Tip 6: Laat bij iedereen een indruk achter
Een studentenhuis bestaat uit meerdere personen die allemaal een stem hebben bij de keuze van een nieuwe huisgenoot. Het is belangrijk dat wanneer de huisgenoten een beslissing maken aan het einde van de avond allemaal een indruk van jou hebben.
Tip 7: Probeer de zenuwen te onderdrukken
Zorg voor een relaxte en ontspannen uitstraling tijdens de hospiteeravond. Maak oogcontact wanneer je met iemand praat zo kom je spontaner en rustiger over.
Tip 8: Toon interesse vanuit jouw kant
Zoals als eerder aangegeven, is het een wederzijdse kennismaking. Stel zelf ook vragen! Zo kom je geintereseerd over en daarnaast kun je zelf ook onder vinden of jij in dit huis wilt wonen.
Tip 9: Schrik niet van lollige, awkward vragen
Zoals je waarschijnlijk wel weet worden er vaak in studentenhuizen lollige, akward vragen gesteld om te kijken hoe jij hierop reageert. Bijvoorbeeld: als je een dag van de week zou zijn welke dag zou jij dan zijn? Een onzin vraag maar je kan ze wel verwachten. Wellicht een idee om de 'dillema op dinsdag' Facebook pagina door te nemen.
Tip 10: Ouders zijn niet welkom
Jij bent degene die hier moet wonen en een indruk moet achter laten. Op kamers gaan is een nieuwe start en zelfstandigheid staat voorop. Of dit studentenhuis bij je past en of jij je hier thuis voelt kun je zelf bepalen. Je ouders kun je natuurlijk wel handig inzetten op het moment dat jij gaat verhuizen.
Tip 11: Verbeter je hospiteer skills
Wanneer je pech hebt en het helaas niet bent geworden vraag dan waarom de keuze op iemand anders is gevallen. Wellicht kun je deze feedback meenenen bij de volgende uitnodiging van een studentenhuis.
Veel succes met hospiteren!