Mag ik extra kosten vragen boven op de huurprijs?
Bij verhuren zijn veel verschillende regels waarmee verhuurder rekening mee moeten houden, zo zijn er ook regels die betrekking hebben op het rekenen van extra kosten bovenop de huurprijs. Er zijn verschillende soorten extra kosten, bijvoorbeeld sleutelgeld, overnamekosten, borg en andere verhuurkosten zoals de kosten van het contract opstellen. Waar het logisch lijkt om deze kosten door te rekenen naar de huurder, is dat niet altijd toegestaan. Kamernet heeft alle extra kosten uiteengezet en inzichtelijk gemaakt welke zijn toegestaan om door te rekenen aan de huurder.
1. Sleutelgeld
Een veelgenoemde kostenpost is sleutelgeld. Met sleutelgeld wordt een vergoeding in ruil voor de sleutel van de woning bedoeld, de kosten worden gevraagd door de verhuurder aan de huurder. De vergoeding wordt dan betaald wanneer de nieuwe huurder intrekt. Volgens de wet is het verboden om deze kosten in rekening te brengen bij de huurder, het is dan ook niet aan te raden sleutelgeld in het contract op te nemen. Indien je dit als huurder hebt betaald, kun je de kosten terug vragen bij de rechten. Je hebt hier wel een bewijs van afschrijving nodig. Kortom; sleutelgeld vragen is niet toegestaan.
2. Overnamekosten
Het kan voorkomen dat je een ruimte verhuurd met de hele inboedel nog in het huis. In dat geval kun je vragen om een overnamevergoeding. Het gaat om de spullen die te verwijderen zijn uit de woning. Wanneer het gaat om voorzieningen die vast zitten aan het huis, zoals een keuken of een ingebouwde kast, moeten de kosten worden meegenomen in de huurprijs. De nieuwe huurder is nooit verplicht om de overnamekosten te betalen, maar de vertrekkende huurder of verhuurder mogen het wel als een eis stellen. Overnamekosten zijn dus wel toegestaan
3. Borg
Een ander woord voor borg is waarborgsom, dit woord kun je tegenkomen in het huurcontract. De waarborgsom is een bedrag dat door vrijwel alle verhuurders wordt gevraagd. De reden dat de som wordt gevraagd is om eventuele kosten te dekken bij wanbetaling van de huur, schade aan de woning of bij andere gebreken. Volgens de rechten is maximaal 3 maanden kale huur vragen als de waarborgsom redelijk. Het is dus toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Aan het einde van de huurperiode krijgt de huurder de waarborgsom terug, indien er geen sprake is van schade of een huurachterstand. Borg is dus wel toegestaan.
4. Verhuurkosten
en verhuurder kan extra kosten maken welke wellicht onverwacht zijn, dit worden ook wel verhuurkosten genoemd. Je kunt hierbij denken aan kosten bij het opstellen van een contract bij de notaris of het aanvragen van een bouwkundige keuring. De verhuurder mag in dat geval alleen de kosten die redelijk zijn doorrekenen aan de huurder. Er is geen vaste richtlijn voor het maximaal bedrag van de verhuurkosten. Indien je als huurder de kosten te hoog vind, kun je via de rechter het geschil oplossen. Het verstandigste is om de kosten vooraf te bespreken met de huurder en vragen of de huurder akkoord gaat met het verwachtte bedrag. Verhuurkosten mogen dus officieel wel gevraagd worden.