Mag ik mijn woning met hypotheek verhuren?
S tel je voor: je bezit een huis waar nog een hypotheek op rust, maar wilt een jaartje gaan reizen. Daarom besluit je om je huis met hypotheek te verhuren. Dit klinkt leuk, maar er zijn veel regels voor het verhuren van een woning. Voordat je hieraan gaat beginnen zijn er een aantal dingen die je jezelf af zou moeten vragen, waarvan de belangrijkste is: krijg je hiervoor toestemming van de hypotheekverstrekker?
Toestemming van de hypotheekverstrekker
Voordat je een huis gaat verhuren waar nog een hypotheek op staat moet je toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Het geld dat je geleend hebt zit namelijk nog in de woning. Je kan er bijna zeker van zijn dat er in de hypotheekakte staat dat het verhuren van je woning verboden is als er nog een hypotheek op rust.
Het verhuren van je huis waarop een hypotheek rust zonder toestemming is niet onmogelijk, maar er zit wel een groot risico aan. Zolang rente en aflossingen iedere maand keurig betaald worden is er in principe niks aan de hand. Maar let op, als je een betalingsachterstand oploopt en de bank ontdekt dat het verhuurd wordt, dan bestaat er de mogelijkheid dat de huuropbrengst wordt opgeëist en je het huis gedwongen moet verkopen. De restschuld die overblijft komt op jouw rekening.
Geen handige optie dus.
Tijdelijke verhuur
Het tijdelijk verhuren van een woning waarop nog een hypotheek rust gaat een stuk makkelijker, al zijn banken er lang niet altijd blij mee. Een verhuurde woning is namelijk minder waard. Daarnaast, zijn huurders juridisch erg beschermd wat het lastig maakt om ze eruit te zetten als dat nodig is. Het beste zou zijn om een tijdelijke verhuurperiode af te spreken op basis van het ‘kortlopende verhuur’ contract. Er zitten enkele voorwaarden aan dit type verhuur. Zo mag de huur maximaal 2 jaar zijn en kan het huurcontract niet verlengd worden. Mocht het contract dus eerst voor één jaar bestemd zijn, dan kan het niet nogmaal voor één jaar worden verhuurd.
Een voordeel van de kortlopende verhuur is dat er verder geen voorwaarden aan zitten. Een nadeel aan dit type contract is dat verhuurders niet tussentijds kunnen opzeggen. Huurders kunnen dit wel.
Geen handige optie dus.
Hoe zit het financieel?
Wordt je huis verhuurd? Vergeet dan niet de verzekeraar in te lichten. Als je dit niet doet en er ontstaat schade, bestaat er de kans dat er niet wordt uitgekeerd. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of verhuren een goede optie is op financieel vlak. Zodra er huurders in je koopwoning zitten valt je woning niet meer in box 1 maar in box 3 van de inkomstenbelasting, heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en hoef je de huurinkomsten niet op te geven. Verhuur je de woning tijdelijk? Dan valt dat wel weer in box 1, houd je het recht op hypotheekrenteaftrek en geef je 70% van de huurinkomsten op.
Een voordeel van de kortlopende verhuur is dat er verder geen voorwaarden aan zitten. Een nadeel aan dit type contract is dat verhuurders niet tussentijds kunnen opzeggen. Huurders kunnen dit wel.
Geen handige optie dus.
Voordat je besluit om je woning met hypotheek te verhuren raden wij je onder alle omstandigheden aan advies in te winnen bij de notaris en/of instanties die je van uitgebreid advies kunnen voorzien. Hier lees je meer over het opstellen van een huurcontract
Wat zijn huurteams?
Huurteams zijn bedoeld voor advies en vragen voor huurders en verhuurders, vooral in het geval met een geschil met de huurder of verhuurder. De hulp is in tegenstelling tot de huurcommissie gratis. In vrijwel elke studentenstad kun je een huurteam vinden. Indien je geen huurteam kunt vinden, kun je altijd terecht voor juridisch advies bij het Juridisch Loket of de studentenlijn van de LSVb.